marți, 15 ianuarie 2013
Un an plin de realizari - continuare 2
Salutare,
Esti gata? Ai lista cu obiectivele anului acesta? Ai vazut si cum iti va afecta realizarea lor viata?
Perfect.
Hai sa vedem care ar fi al treilea secret al atingerii obiectivelor.
3. Planifica-ti resursele!
Ha! Ce mai secret, vor fi tentati unii sa spuna.
Ce am observat la mine, si stiu ca este valabil pentru multi altii, este ca ne simtim super motivati atunci cand incepem un proiect nou.
Ne aruncam inainte plini de entuziasm si ne concetram toata energia spre acel/e obiective incat pe la jumatatea drumului ni se termina bateriile.
Poate unii gasesc tot felul de scuze, dar adevarul este ca resursele noastre sunt limitate si atunci cand ajungem sub o anumita limita, inconstient cautam modalitati de economisire. Apar in prima faza atunci delasarea si demotivarea si, cu timpul, senzatia de "burn-out".
Am un scurt exercitiu pentru tine:
Pentru urmatoarele trei zile aloca-ti jumatate de ora pentru a prioritiza activitatile necesare pentru a-ti atinge obiectivele din lista. Foloseste pentru aceasta doua criterii:
i. importanta
ii. satisfactie.
Ok, poate in prima faza o sa spui ca ambele sunt echivalente. Mai ales daca ai facut primul exercitiu gandind la ceea ce iti doresti cu adevarat.
Este perfect daca este asa, totusi te rog sa analizezi foarte atent daca ceea ce este important iti aduce si cel mai mare grad de satisfactie. Daca nu este asa prioritizeaza, cum spuneam, dupa importanta si satisfactie:
i. importanta mare si satisfactie mare
ii. importanta mare si satisfactie mica
iii. importanta mica si satisfactie mare
iv. importanta mica si satisfactie mica.
Activitatile din categoria i. sunt cele care vor capata maximul de resurse si cele din categoria iv. ar trebui analizate daca au loc pe lista sau nu.
Categoria ii. este cea care da cele mai multe batai de cap. E vorba de acele lucruri pe care le consideram ca "trebuie facute". Analizeaza si stabileste daca intr-adevar sunt de importanta mare si creeaza toate conditiile pentru a le face. Un exemplu ar fi daca ai ca unul dintre pasii importanti sa alergi in fiecare dimineata. Poate importanta lui este majora in atingerea obiectivului legat de forma fizica. Creeaza asa numitele conditii de inevitabilitate:
i. stabileste sa alergi cu cineva important pentru tine; asa vei fi tentat sa nu anlezi intalnirea;
ii. pregateste-ti echipamentul de cu seara aproape de pat pentru evita delasarea si scuzele de genu' "nu-mi gasesc pantalonii", "nu am avut tricouri", "e frig si nu aveam o geaca usoara si calduroasa in acelasi timp", etc.
iii. pregateste-ti o recompensa conditionata de aceasta alergare; daca e vorba de forma fizica sper ca nu te gandesti la o prajitura :)
Ok, si cu aceasta ultima sugestie ajungem la categoria iii. Aceste activitati sunt cele care vor tine nivelul de entuzasm ridicat. Foloseste-le ca recompensa pe parcusul intregului proces. Planifica-ti resursele in asa fel incat aceste activitati sa iti reumple bateriile entuziasmului.
Da-i drumul si te astept peste trei zile cu al patrulea secret!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu