sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Motivatii si motivatori

Salutare,

Tocmai am ascultat un vorbitor care spunea ca nu este vorbitor motivational. Ca asa ceva nici macar nu exista. Este un non-sens ca si time-management. Si daca despre time-management vom discuta mai tarziu, hai sa vedem de ce discurs motivational sau vorbitor motivational este un non-sens.

Ce este un asa-zis discurs motivational sau vorbitor motivational? Ceva sau cineva care ar trebui intr-un fel sau altul sa te motiveze sa faci ceva. Sa te faca sa actionezi intr-o directie pe care o doresti(e).
Aha! Si de ce ai avea nevoie de altcineva sau de ceva care sa te miste? Sa te determine sa faci ceva pentru tine?
Hai sa ne gandim la copii! Copiii de 4-5 ani. Daca doresc sa obtina ceva sau cand ceva ii intereseaza cu adevarat au nevoie de discursuri sau de vorbitori care sa ii determine sa actionze? Au nevoie de stimulente exterioare sa ii faca sa actioneze in directia dorita?
Din cate stiu eu despre copii si din cate imi aduc aminte parca raspunsul este unul singur: NU!!! Ei o fac pur si simplu indiferent cat de greu sau neplacut este. Tine minte ca discutam despre lucruri care ii intereseaza.
OK. Daca in cazul copiilor nu avem nevoie de motivatii exterioare, este oare necesar in cazul adultilor? Din cate stiu eu si avand in vedere ca toti adultii pe care ii cunosc au fost la un moment dat copii de 4-5 ani inseamna ca si in cazul lor necesitatea unei motivatii exterioare este ZERO.
In acest caz, de ce am nevoie? Simplu! Cum spuneam, dorinta si actiunea nemijlocita este valabila in cazul copiilor doar daca este ceva care ii intereseaza in mod direct. Poate si in cazul adultilor avem nevoie de acelasi lucru. Avem nevoie sa intelegem ce ne intereseaza, ce ne dorim si ce avem nevoie si ce ne ajuta sa ne satisfacem interesul, sa ne implinim dorinta sau satisfacem nevoia. Dupa aceea vom fi destul de motivati sa facem ceea ce avem de facut.
Tu? Ce te intereseaza, ce iti doresti, ce ai nevoie?
Ce ai fi in stare sa faci pentru a reusi?

3 comentarii:

  1. Depinde cat de mult iti doresti ceea ce iti doresti. Pentru ca, daca iti doresti cu adevarat ceva, nu cred ca mai este nevoie de vreun stimul extern. Parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca intrebarea pertinenta este "Stii ce iti doresti?" cu referire la atentionarea "Ai grija ce iti doresti!". Nu de putine ori se intampla sa ne dorim ceva doar din virtutea inertiei, fara a ne fi de vreun real folos acea dorinta. Intr-un final, rezultatul este ca nu ne-am dorit ceea ce avem real nevoie sa se indeplineasca, iar consecinta este una dezavantajoasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca iti doresti ceva cu adevarat, poti sa reusesti si fara sa te motiveze ceva sau cineva! Doar atunci cand ti se cam spune ce sa iti doresti...ca e bine pentru tine...ca e bine pentru viitor...ca e bine pentru...atunci intervine motivarea...chiar daca realizezi ca intradevar este bine sa iti doresti acel ceva ai nevoie de o motivare puternica ca sa reusesti.

    RăspundețiȘtergere