luni, 31 ianuarie 2011

Revenire - intrebari si reactii

Salutare,

Poate ar fi trebuit sa spun intrebari si raspunsuri. Totusi vreau sa vorbesc despre reactii la intrebari.
Acum 2 saptamani am fost intrebat de ce nu mai scriu pe blog si am raspuns ca momentan sunt prins cu alte proiecte si imi voi face timp.
Acum 2 zile am fost intrebat cand am timp sa si scriu pe blog. A doua intrebare m-a "trezit" si am revenit.
Stim despre intrebari deschise, intrebari inchise, intrebari de clarificare, etc. totusi fiecare intrebare naste diverse reactii si diverse raspunsuri.
De Ce este diferita fiecare intrebare si Cum putem folosi intrebarile pentru a obtine rezultatul optim?

Reactionam la orice ni se intampla prin prisma "logicii" invatate anterior. La un moment dat spuneam ca suntem suma experientelor noastre anterioare. Reactiile noastre sunt in concordanta cu experientele noastre si cu paternurile dezvoltate in timp.
Intrebarea 1 a provocat o reactie simpla. Intrebare => raspuns! Fara sa provoace, fara sa puna la incercare, fara sa spuna nimic mai mult decat suma cuvintelor folosite. "De ce"-ul atrage automat dupa sine un "Pentru ca". Mai elaborat sau mai putin elaborat in functie de multi factori totusi un simplu si banal "pentru ca". Aici vorbim de primul "de ce". Dupa o perioada, mai mare sau mai mica, in functie de nivelul de acceptanta al fiecaruia, un al z-lea "de ce" atrage autotmat un "de aia".
Intrebarea 2 e provocatoare. Limita impusa de un simplu "de ce" este sparta de libertatea si in acelasi timp provocarea lui "cand" sau in anumite momente "cum". Mai mult decat simpla motivatie a unui gest provoaca la gandire, la rationalizare a gestului. Mai mult de simpla motivare presupune constientizare asumata sau poate asumare constienta.
Inaintea exprimarii unei intrebari e bine sa ai raspunsul la intrebarea "ce vreau?" sa obtin cu aceasta intrebare. O motivare, o asumare, o rationalizare, o alternativa, mai multe variante, etc. Abia apoi sa incerc intrebarea cea mai potrivita: "de ce?", "cand?", "cum?", "cum altfel?", "care?", "care altele?" si tot asa.
Regula de baza: inaintea de a pune o intrebare clarifica-ti ce raspuns iti doresti.

2 comentarii: