Salutare,
Am primit in ultima vreme o gramada de intrebari "de ce?" si "da' de ce?".
Tu ce parare ai despre intrebarile de genul acesta? Ok, ok, sunt intrebari de clarificare. Cand nu intelegi ceva este cumva automat sa intrebi "de ce?". Si ce obtii?
Hai sa ne gandim unde auzim cele mai multe intrebari "de ce?". In cazul meu, eu pot spune ca ma innebuneste numarul "de ce"-urilor la copii. De ce? Da' de ce? De ce?
Este de-a dreptul incredibil numarul infinit de "de ce"-uri pe care il poate scoate un copilas de 4-7 anisori pe unitatea de timp.
Si ca sa fiu in ton, intreb si eu: de ce crezi ca se intampla asta?
De obicei raspunsul la intrebarea "de ce" este o explicatie si, daca vorbim de "de ce"-urile copiilor, explicatia este livrata la nivelul de cunoastere si intelegere al repondentului. Automat, in cazul copiilor, receptorul explicatiei va avea dificultati in a intelege explicatia si va reveni cu un nou "de ce" pentru a clarifica partea de raspuns pe care nu o intelege. O solutie ar fi de a simplifica raspunsul in asemenea maniera in cat sa fie inteles si de receptor.
OK, ok, am inteles. Daca vreau sa scap de "de ce"-urile copiilor e bine sa vin cu explicatii pe intelesul lor, iar daca exista anumite concepte sau idei peste nivelul lor de cunoastere sa le explic si pe acestea pentru a evita un nou "de ce". Si ce fac cu asta? La ce ma ajuta?
In primul rand ar trebui sa stiu ca, pentru majoritatea oamenilor, o serie de "de ce"-uri repetate unul dupa altul face trimitere in mod inconstient la copii. Vrei ca partenerul tau de dialog sa te vada ca pe un copil? Depinde de relatie. Cred ca in cazul relatiilor profesionale este mai putin dorit.
Ok, si ce e de facut? O metoda foarte simpla este sa inlocuiesc "de ce"-ul sau o parte dintre "de ce"-uri cu alte intrebari. Simpla inlocuire a "de ce"-ului poate schimba perspectiva dialogului in mintea celuilalt din "interogatoriul unui copil" in "interes deschis al unui partener".
In al doilea rand, ar trebui sa stiu ca oamenii evita sa puna foarte multe "de ce"-uri tocmai pentru a evita sa para necunoscatori. Asa apar tot felul de situatii neplacute. Ti s-a intamplat sa fi martor cand cineva explicand ceva important, sa fie convins ca a facut o treba excelenta si toti participantii au inteles despre ce este vorba ca mai apoi sa descopere ca au fost o serie de neintelegeri sau intelegeri gresite? Daca nu insemana ca nu ai avut parte de nici o comanda primita gresit, termen de livrare eronat sau alte asemenea nebunii. Totusi trebuie sa iti spun ca in alte parti se mai intampla.
Ce faci in acest caz? O metoda este sa rogi partenerul de dialog sa explice ce a inteles.
Bine, bine, si cum fac asta fara a-l jigni sau a-l face sa creada ca il desconsider? Simplu, explicandu-i ca vreau sa ma asigur ca am fost eu destul de clar si ca astfel vom castiga amandoi deplina intelegere a situatie si vom evita eventualte probleme datorate neintelegerii anumitor detalii.
sâmbătă, 19 februarie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
te-ai intrebat vreodat daca aceasta " intrebare de clarificare" a aparut pentru ca nu ai fost destul de explicit?De ce spun ( scriu) acest lucru?
RăspundețiȘtergerePentru ca uneori de pierzi in amanunte.
Esentialul cateodata il pierdem din vedere si considerem ca interlocutorul nostru a inteles la ce ne( te ) gandim( gandesti).
Copii considera ca intrebarea " de ce " este simpla si raspunsul trebuie sa fie la fel.
Doar noi ne asteptam la raspunsul la un " de ce " sa fie complex pentru a nu ne considera ceilalti " ingusti la minte".Te intreb :
- esti un pic arogant( ii privesti pe toti de sus)
-sau esti scurt, la obiect,direct si nimeni nu are voie sa intrebe" de ce".......
mi-as dori sa ne cunoastem. crezi ca se poate? Anelis, 27 ani, Constanta
RăspundețiȘtergere@Anelis: De ce nu s-ar putea?
RăspundețiȘtergereastept atunci un semn de la tine...nush cum putem vorbi...alege tu modalitatea...ps: o primavara frumoasa :)
RăspundețiȘtergere@Anelis: da un semn pe Facebook sau mail: senol.asan@gmail.com
RăspundețiȘtergere