marți, 21 septembrie 2010

Rituri si ritualuri contemporane

Salutare,
Vorbeam anterior despre modernitatea omului modern. Vorbim despre cat de mult ne schimbam, cat de evoluati suntem si cat de multe cunostem.
In esenta, nu s-a schimbat nimic. Este incredibil cat de multe rituri exista in lumea contemporana. Totul in jur abunda de o ritualitate fertila in mituri si in simboluri pe care rationalitatea cotidiana nu si le asuma ca atare.

Cand vorbim de rituri sau ritualuri ne gandim fara sa vrem la asa-zise adevaruri ascunse, simboluri si simbolistica mai mult sau mai putin controversata, organizatii secrete sau nu, ezoterism, religie, spiritalitate si multe altele.
Va propun o abordare mai familiara a ritului sau ritualului.
Pornind de la definitia ritului ca randuiala tipizata si invariabila sau ceremonial care se desfasoara conform unor reguli traditionale putem descoperi in intreaga noastra viata o serie de rituri la care participam.
Voi trece peste ritualurile religioase care isi au esenta in vremurile antice si voi discuta direct despre sport.
Sportul este cea mai cunoscuta activitate care abunda de rituri. Incepand de la meciurile (de exemplu) de fotbal care sunt delimitate bine in timp si spatiu, au reguli clare si o ceremonie bine definita de alinierea echipelor si salutul tribunelor pentru ca abia apoi sa inceapa meciul pana la Cupa Mondiala cu tot fastul orientat si controlat prin ceremonialitate. Jocurile Olimpice au un rinduiala foarte bine stabilita si prin intermediul retransmisiilor medierea simbolica manifestandu-se cu toata spectaculozitatea. Toate aceste sunt surse de mijlocire si simboluri pentru diverse valori: fraternitatea intre popoare, tinerete, uniune, ...etc.
Premiile Oscar au devenit un rit si dau nastere la adevarate mituri.
Chiar si premierele de la Opera sau premirele treatrale au reguli foarte precise, marcatori spatio-temporali foarte bine delimitati care pot constitui factori care sa le transforme in rituri.
Putem incheia cu riturile sociale. Cocktail-uri, dineuri de intampinare sau de plecare dintr-o institutie. Dincolo de caracterul apriori festiv se poate identifica o ordine foarte precisa care domina ansamblul ceremoniei delimitata in timp si spatiu.
Un grup de oameni, o comunitatea, o intreprindere se reunesc pentru a-i sarbatorii pe unii din membrii lor. Fatada si prezentele sunt importante, se impune o spectaculozitate tacita, medierea scoate in fata coduri de convietuire, de impartire, de gratitudine ... Sunt reprezentari pentru valorile grupului, comunitatii ori intreprinderii.
Tot timpul traim printre rituri. Chiar si in familie exista rituri. Putem sa le numim si rutine in anumite cazuri.
Poate suntem prea ''lenesi'' si avem nevoie de rutine iar rutinele fastuoase, ceremonioase le transformam in rituri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu