Salutare,
Hai sa vedem ce zice prima axioma.
Harta nu este teritoriul. Se pare ca primul care a folosit aceasta exprimare a fost un polonez american Alfred Korzybski.
Dar ce inseamna de fapt aceasta expresie?
Putem spune ca perceptia noastra este de fapt o harta a realitatii, adica perceptia noastra este reprezentarea mentala a realitatii (in totalitate sau partial) generalizata si micsorata conform filtrelor proprii si intocmita in concordanta cu experientele anterioare. Pentru metoda de traducere a acestei expresii click aici.
Daca studiem un pic filosofia platonica putem descoperi o serie de indicii privind aceasta axioma.
„Tânărul nu-i în stare să judece ce e alegoric şi ce nu, ci orice părere primeşte el, îi va rămâne neştearsă şi neschimbată. De aceea, fără îndoială, trebuie făcut tot posibilul ca ceea ce aud (tinerii) pentru întâia oară, să fie expus cât mai frumos şi să se refere la virtute”. (Platon)
Destul de evident, nu-i asa?
Mitul pesterii (Republica, carte VII) este o imagine alegorica asupra lumii si cum poate fi cunoscuta. Este o invitatie la meditatie in defavoarea increderii in modul in care ne apar (sau, poate mai bine spus, cum le percepem) lucrurile.
Este un mod de a spune ca harta nu este teritoriul.
Pentru a ne apropia un pic in timp si in formulare putem cerceta lucrarile lui Kant. Immanuel Kant credea ca intuitiile lui despre natura perceptiei si distinctia dintre realitatea fizica si realitatea pe care fiecare o experimenteaza ar putea fi baza pentru „o revolutie copernicana in filosofie”.
Perceptia asupra spatiului si timpului (atat de diferita de la unul la celalalt gandindu-ne doar la cat de mult sau putin inseamna 5 minute de asteptare in functie de rolul nostru - cel care intarzie sau cel care astepta) pentru noi este un fapt de necontestat. "Acest lucru se datoreaza faptului ca nu putem vedea lumea in alt fel. Mintea umana este astfel constituita incat este fortata sa-si construiasca experienta in cadrul tiparului spatiu-timp. Spatiul si timpul nu sunt totusi dimensiuni fundamentale ale realitatii. Ele sunt dimensiuni fundamentale ale constiintei."
Un alt mod de a spune ca harta nu este teritoriul.
Un mod diferit de intreaga noastra filosofie de viata este zen. Intreaga filosofie zen are la baza faptul ca perceptia noastra este doar o harta a realitatii si prin meditatie poti obtine iluminarea sau cunoasterea absoluta.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Click aici, da? :)))
RăspundețiȘtergereFoarte draguta trecerea de la un discurs cu accente filosofice la impresia aceluiasi discurs iar apoi la unul legat de experientele noastre de zi cu zi. By the way: prefer scroll-ul.
Ce altceva as putea sa mai spun.
Evident, ai dreptate.
Si totusi... tu? Sau ei?