joi, 14 ianuarie 2010

Axiomele NLP - 2

Salutare,
Hai sa trecem la a doua axioma.
Experienta are o structura.
Ce vrea sa zica poetul?

Pentru a o spune in cuvinte mai simple: "daca cineva a putut invata sa faca ceva pot si eu". Pentru demonstratie click aici.
Cunoasterea acestui adevar se pierde in negura timpului. Putem presupune fara sa gresim ca acest adevar a fost cunoscut (a nu se intelege constientizat) odata cu infiintarea primului atelier care a acceptat si invatat ucenici.
Folosirea structurii in eductie este cel mai bine evidentiata in lumea orientala. Daca vorbim despre yoga sau meditatia zen.
Ce zici de zen? Zen este o scoala de mahayana budism. Cultiva introspectia si meditatia pentru a atinge iluminarea sau cunasterea absoluta. Cum se practica? Invataturile privind tehnicile si practica zen au la baza chiar axioma noastra. Acestea pornesc prin a descoperi structura si a o fragmenta in bucati destul de mici pentru a putea fi invatate si practicate astfel incat dupa o perioada de studiu fiecare discipol sa poate fi pregatit pentru a atinge iluminarea.
Yoga este una din cele 6 scoli ale filosofiei Hindu si este bazata pe meditatie ca o cale de eliberare si autocunoastere. În India, Yoga este privită ca fiind un mijloc de desăvârşire atât fizică, precum şi spirituală. Yoga, ca o combinare între exerciţii si meditaţie este practicată de mai bine de 5 000 de ani. In cazul yoga este vorba de aceeasi fragmentare in structura. Studiu yoga incepe, in general, cu respiratia abia apoi se trece la posturi si pozitii (atat de cunoscutele asana). Poate tocmai fragementarea in structura si accentul pus in invatarea fiecarui fragment au condus la perceptia occidentala despre yoga ca exercitiu. In afara Indiei Yoga este asociata mai mult cu exersarea pozitiilor (asana din Hatha Yoga), cu toate ca a influentat intreaga familie de religii dharmice si multe alte practici spirituale din toata lumea.
Putem spune ca axioma de fata este cea mai evidenta si cea mai cunoscuta dintre toate chiar daca nu intotdeauna constientizata la devarata ei valoare.

Un comentariu:

  1. Buna seara!
    Dupa o foarte scurta privire aruncata asupra credintelor si doctrinelor asiatice, am decis ca imi place confucianismul.
    Cred ca se potriveste acestui topic cu mai mult decat legatura geografica, in sensul ca, citind acelasi lucru de vreo 5 ori pe 5 adrese diferite de net, am observat ca structura este deja sparta. Aplicabilitatea este destul de usoara, zic eu, iar rezultatul este perfect dezirabil.
    Citat: "În confucianism, omul este centrul universului, el nu poate trăi în izolare, ci în comunitate. Scopul vieţii este atingerea fericirii individuale, care se poate obţine prin pace."
    In alta ordine de idei: Ce-i linistea asta?

    RăspundețiȘtergere