vineri, 8 ianuarie 2010

Responsabilitatea actiunilor proprii

Salutare,
Ascultam o stire la radio despre refuzul presedintelui Islandei de a semna o lege privind niste plati pentru deponentii britanci si olandezi care si-au pierdut banii la falimentul bancilor din Islanda.
Acest fapt mi-a spulberat orice urma de invidie/admiratie pentru tarile care nu au trecut prin comunism.

Dadeam pana acum vina pe "greaua mostenire" de fiecare data cand auzeam diverse persoane care se exprimau de genul: "Guvernul nu ne da..."; "Statul trebuie sa ne dea ...". Nu ma refer la obligatiile si indatoririle normale ale Guvernului sau Statului (protectie, scolarizare gratuita pana la un anumit nivel, un sistem de sanatate, etc.), ci la acele solicitari care depasesc orice obligatie sau indatorire (am bagat banii in Caritas, cu toate ca era la mintea cocosului ca sistemul nu avea cum sa mearga decat daca cei de acolo aveau o tiparnita, si statul sa-mi dea banii inapoi).
Se pare ca si la altii este la fel. Nici ei nu inteleg sau poate ca ei nu au vorba aceea romaneasca "Capul face capul trage".
Ok. Ai facut o investitie proasta atras de o un castig ipotetic foarte mare (in cazul de fata dobanzi duble fata de alte banci din alte tari) suporta consecintele.
Ar trebui ca pentru fiecare intreprinzator care da faliment (80% in primii 5 ani era o statistica) cineva sa-i dea inapoi banii invesiti in acea afacere? N-am auzit de asemenea obiceiuri in nici o economie, fie ea si "de paiata".
Poate odata si odata vom invata sa fim responsabili de actele/actiunile noastre.
Nu dispera! Nu suntem singuri! Britanicii si olandezii sunt la fel de afoni in a intelege bazele economiei "de paiata" ca si noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu