joi, 24 decembrie 2009

Craciun fericit sau Sarba(u)tori fericite?

Se apropie 25 decembrie. De fapt au mai ramas cateva minute.
Este Craciunul?
Am fost crescuti sa credem in Mos Gerila (cei care ma crescut inainte de 1989). Mos Craciun era si nu era. Serbam Craciunul cum mult mai putin fast si mult mai discret.
A venit revolutia si a adus cu ea prima transmisiune a slujbei de Craciun de la Patriarhia Romana (TVR - 25 decembrie 1989).
Totusi ce este 25 decembrie?

Majoritatea celor care ar incerca sa raspunda la aceasta intrebare ar spune Craciunul sau Nasterea lui Iisus Cristos. Ok.
De ce toata lumea crede ca Nasterea a avut loc pe 25 decembrie?
Cercetatorii australieni de la Port Macquarie Observetory au descoperit, studiind evenimentele astonomice descrise ca ar fi avut loc la nasterea lui Iisus, ca acestea corespund zilei de 17 iunie.
Atunci ce reprezinta 25 decembrie?
Vechii egipteni si babilonienii celebrau pe 25 decembrie ziua de nastere a lui Horus, fiul lui Osiris si Isis. Sarbatoarea se caracteriza prin petreceri cu mese pline si rauri de bautura si schimburi de daruri. Suna cunoscut?
Romanii (odata cu venirea la putere a lui Aurelian) celebrau tot pe 25 decembrie "Dies Natali Solis Invicti" sau altfel spus "Ziua de nastere a lui Sol Invictus". Ring a bell?
Din 17 pana in 23 decembrie romanii celebrau Saturnalia sau Sarbatorea lui Saturn zeul agriculturii si, mai tarziu, al justitiei si fortei.
Zeii Mithras al persilor, Elah Gabal al sirienilor, Sol al germanilor si Helios al Grecilor erau celebrati tot in 25 decembrie.
Scandinavii celebrau tot in aceasta perioada Yule sau Yule - tide in cinstea lui Thor.
Asa ca ce sarbatorim pe 25 decembrie?
Indiferent ce ar fi eu va urez: Sarba(u)tori fericite!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu