marți, 29 decembrie 2009

Cum stabilesc un obicei nou (2)

Ok, am ajuns si aici.
Sunt robot, vreau sa folosesc asta, vreau sa invat noi rutine/obiceiuri care sa imi fie de folos.
Cum imi aleg aceste obiceiuri/rutine noi astfel incat sa le pot invata cel mai usor? Poate mai usor decat le-am invatat pe cele vechi.
Ti s-a intamplat sa iti propui sa tii o cura de slabire? Cum a fost? Ai renuntat?
Ti s-a intamplat sa iti propui sa inveti o limba straina? Ai reusit?
Ai incercat sa mergi regulat la sala? Mergi?

Fiecare am inceput la un moment dat prin a ne propune ceva si, din varii motive, am renuntat.
Ok. Hai sa vedem ce putem face astfel incat sa reusim sa invatam obiceiuri/rutine noi.
Sa pornim de la rutinele pe care le avem deja.
Cele mai comune sunt cele de dimineata. De ce? Pentru ca fiind dupa starea de somn creierul incearca sa automatizeze cat mai mult si sa prelungeasca starea de confort.
Vorbeam despre barbierit si machiat.
Barbatii pot observa ca se barbieresc incepand din acelasi punct si urmand aceeasi cale (traseu) pe harta fetei in fiecare zi. Voi fi tentat sa incep din alt punct doar daca ajung sa constientizez asta.
In cazul femeilor, machiajul se face cam la fel. De obicei se incepe cu ochiul drept si se trece la cel stang (pentru stangace poate fi invers).
Care ar fi lucrurile comune pe care le au aceste rutine?
0. Toate reprezinta actiuni.
1. Spuneam ca automatismele scutesc creierul de activitate si prelungesc starea de confort.
2. Pe de alta parte ofera posibilitatea de a lasa creierul sa proceseze alte informatii considerate mai importante (ce am de facut azi; in ce sa ma imbrac; cum o fi vremea; cum va decurge ziua de azi) si creatoare de plus-valoare.
3. Sunt activitati scurte si simple.
4. Sunt desfasurate intr-o perioada specifica a zilei (dimineata inainte de a pleca de acasa; este adevarat ca in Bucuresti se pot face si in masina in timp ce stai in trafic si in acest caz fiind o perioada specifica)
5. Sunt zilnice sau aproape zilnice (sunt persoane care nu se barbieresc in week-end)
6. Exista un "declansator" sau o ancora (oglinda in multe cazuri chiar folosita in timpul zilei ne duce cu gandul la acea activitate:"ce repede mi-a crescut barba" sau "trebuia sa fiu mai atent ca nu m-am barbierit/machiat uniform")
7. Stim ce se poate intampla daca uitam sa le facem (impactul social-emotional pe care il are aparita in public nebarbierit/nemachiata)
Super. Cam acestea ar fi caracteristicile cel mai usor invatate rutine.
Cum putem sa ne alegem rutina pe care sa o invatam cel mai usor?
0. Obiceiul nou trebuie sa exprime o actiune. "Sa nu mai fumez" reprezinta o inactiune. Foloseste formulari pozitive care reprezinta actiuni concrete.
1. Concentreaza-te pe invatarea unui obicei nou odata. Spuneam de zona de confort. Obiceiurile au rolul de a ma mentine in zona de confort. Cand invat un obicei nou sunt scos din zona de confort. Daca invat un singur obicei odata, dupa acest proces acesta ma va ajuta sa reintru in zona de confort si voi fi tentat sa-l adopt mai repede.
2. Realizeaza si rationalizeaza plus-valoarea. Obiceiurile/rutinele pot fi invatate/acceptate daca stiu de valoare imi aduc si acea valoare este importanta pentru mine. Valoarea adusa de rutina este necesar sa fie importanta pentru mine. Stiu ca mersul la sala de sport imi aduce ca valoare un tonus mai bun. Atat timp cat tonusul este neimportant pentru mine, mersul la sala de sport imi va lipsi din rutinele mele.
3. Defineste rutine cat mai simple si mai scurte. Cu cat rutina este mai simpla creierul va fi mai decis sa o automatizeze pentru a folosi timpul altfel. Cu cat rutina este mai scurta, procesul de automatizare/invatare va fi ma scurt.
4. Stabileste o perioada specifica pentru noua rutina. Creierul lucreaza mai simplu cu structuri si timpul, datorita educatiei, este una dintre cele mai simple structuri de folosit. Suntem obisnuiti de mici sa respectam un orar, un program, niste rutine. Daca stabilesc o perioada specifica ajut creierul sa integreze mai usor rutina intre celelalte programe si rutine.
5. Stabileste rutine/obiceiuri zilnice. Cel mai usor asimilam obiceiurile zilnice datorita exercitiului. Cu cat apar mai multe repetari suntem tentati sa invatam si sa automatizam procesul.
6. Alege/Stabileste o "ancora" sau un "declansator". Un "declansator" poate fi o activitate pozitiva si, daca se poate, placuta care o faci zilnic si poti sa o asociezi cu noua rutina. O "ancora" poate fi un obiect sau un eveniment/activitate care poate fi asociat cu noul obicei. Aceasta "ancora" sau "declansator" te vor ajuta sa inveti si sa automatizezi programul (perioada specifica) rutinei.
7. Realizeaza si rationalizeaza pierderea. Intelge care este valoare pe care o pierzi daca amani invatarea si automatizarea acestei rutine noi. Daca ies nebarbierit ma simt inconfortabil cand ma intalnesc cu anumite persoane. Daca amani aplicarea acestei rutine, care este valoarea pe care o pierzi? Atentie, acea valoare trebuie sa aiba importanta pentru tine.
Acum alege-ti obiceiul pe care vrei sa-l inveti? Poti sa incepi cu investeste in tine o ora pe zi. Daca din cele 7 atribute se potrivesc mai putin de 7 alege alt obicei.
Succes!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu