joi, 31 decembrie 2009

Motivarea celorlalti - un mit

Cum fac sa-i motivez pe oamenii din echipa mea? Cum reusesc sa-i motivez pe colegii mei sa faca un anumit lucru? Cum pot sa motivez pe cineva?
Sunt intrebari la care toti managerii cauta raspunsul. Toti ar dori o reteta minune care aplicata sa dea roade imediat si pentru totdeauna.
"Cel mai mare dusman al adevarului este cel mai adesea nu minciuna, intentionata, urzita si nesincera, ci mitul – durabil, convingator si nerealist." John F. Kennedy

"Managementul nu reprezinta altceva decat motivarea altor oameni" a spus la un moment dat Lido (Lee) Anthony Iacocca si in timp a devenit cel mai mare si mai periculos mit al tuturor timpurilor in management.
Despre motivare s-au scris atatea. De la Maslow la Herzberg si McGregor a tot curs cerneala privind teoriile si practicile motivarii.
Ce au in comun teoriile lui Maslow, Herzberg si McGregor?
Sunt perfecte in a explica comportamentul. Pot fi aplicate partial si prezinta unele rezultate tocmai pentru a confirma ca sunt un mit ca si afirmatia marelui manager Lee Iacocca.
Secretul managementului rezida in ai face pe altii sa se motiveze fara a incerca sa-i motivezi tu. Nimeni nu poate fi motivat de alt cineva. Poate fi constrans, poate fi convins, dar atat.
"People management" este un non-sens. Management inseamna de fapt administrare/gestionare. Administrarea/gestionarea oamenilor este o iluzie. "Oamenii nu pot fi gestionati ... Stocurile pot fi gestionate, dar oamenii trebuie sa fie condusi." sunt vorbele lui H. Ross Perot.
Motivarea este un act interior. Se vorbeste despre auto-motivare ca si cum ar exista o alta forma de motivare.
Ghandi spunea: "Nu poti schimba oamenii. TU trebuie sa fi schimbarea pe care o doresti in ei."
In concluzie, nu incerca sa-i motivezi pe ceilalti. Ajuta-i sa se motiveze singuri. Ajuta-i sa gaseasca ceea ce ii motiveaza si abia atunci eventual pune-le la dispozitie.
Peter F. Drucker spunea:"Nu exista nimic mai inutil decat sa faci eficient ceva ce nu ar fi trebuit facut."
Opreste-te din motivarea celorlalti si ajuta-i sa se motiveze singuri.
Succes!!!

Un comentariu: